De eerste Nederlandse Neanderthaler
De vondst langs de Zeeuwse kust van een stukje Neanderthaler is de eerste in Nederland. Wil Roebroeks hoopt dat ‘Krijn’ de stap zal zijn tot onderzoek en bescherming van het Noordzeebodemarchief. Het schedelfragment is maandag 15 juni onthuld door minister Plasterk in het Rijksmuseum van Oudheden. Lees verder…
Mannetjesputters met hoge stemmen
Als met knuppels zwaaiende woestelingen worden ze allang niet meer gezien. Maar ook het etiket van zachtzinnige vegetariërs dat ze daarna kregen opgeplakt is achterhaald, evenals het beeld van vredelievende maar weinig intelligente aaseters. Gerrit Dusseldorp promoveert donderdag op nieuwe inzichten over de neanderthalers. Lees verder…
Rijk vorstengraf uit de prehistorie
Honderden minuscule bronzen voorwerpen hebben archeologen van de Universiteit Leiden gevonden in het ongewoon rijke graf van een prehistorische vorst. Het graf ligt ten zuiden van Oss onder een van de grootste grafheuvels van Nederland. De jonge vorst is hier 2600 jaar geleden midden in een uniek en uitgestrekt ritueel landschap uit de late prehistorie met veel uiterlijk vertoon begraven. Donderdag 5 november worden in Museum Jan Cunen in Oss de vondsten gepresenteerd. Lees verder…
Opgraving Merovingische nederzetting levert schat aan kennis op
Een oude loop van de Rijn met een eikenhouten kadebeschoeiing van ruim honderd meter, huisplattegronden, waterputten, aardewerk en botten. Dat is een greep uit het resultaat van vier weken opgraven door studenten van de Faculteit der Archeologie op een terrein naast Corpus en de A44. Lees verder…
‘Intelligent design is kwakzalverij’
In zijn afscheidscollege op vrijdag 13 juni bespreekt Leendert Louwe Kooijmans, hoogleraar archeologie van de prehistorie, twee thema’s: het ontkennen van de evolutie en het populaire herscheppen van ‘de oernatuur’ in natuurgebieden. ‘Dan wil ik weten welke oernatuur en van wanneer?’ Lees verder…
De paradox van de Neanderthalers
Honderdduizenden jaren lang gebruikten de Neanderthalers dezelfde werktuigen. Tegelijkertijd waren het bedreven jagers met een grote kennis. Wil Roebroeks, hoogleraar archeologie van de oude steentijd, wil zijn Spinozapremie inzetten om hun verdwijnen te onderzoeken. Lees verder…
Nederlands aandeel in de slavenhandel groter dan gedacht
Smokkelschepen hadden in de achttiende eeuw een veel groter aandeel in de Nederlandse goederen- en slavenhandel tussen Afrika en Amerika dan tot nu toe werd aangenomen, heeft Ruud Paesie berekend. 17 april promoveert hij op een onderzoek naar deze ‘lorrendraaiers’. Lees verder…