Nieuwe varanensoort ontdekt in Filippijnen
De eerste foto’s van de bitatawavaraan werden gemaakt door Merlijn van Weerd van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML). Van Weerd was ook betrokken bij de soortbeschrijving in het gezaghebbende tijdschrift Biology Letters. De vondst markeert een belangrijke biogeografische grens op het eiland Luzon. Lees verder…
Geliefde wierballen bedreigd
Niet iedereen denkt meteen aan algen, als het gaat over bedreigde soorten. Maar ook onder algen zijn er soorten die het moeilijk hebben, zoals Aegagropila linnaei. In het tijdschrift BioScience beschrijft Christian Bödeker de wereldwijde achteruitgang van deze soort. Hij pleit voor bescherming. Lees verder…
Grote Europese subsidie voor Leidse evolutiebiologie
Paul Brakefield, hoogleraar evolutiebiologie van het Instituut Biologie Leiden (IBL), heeft een ERC Advanced Grant ontvangen voor zijn onderzoek. Hij krijgt 2,5 miljoen euro om in een periode van vijf jaar zijn onderzoeksprogramma verder uit te bouwen. Lees verder…
Genoom van de bladluis ontrafeld
De Leidse evolutiebioloog Maurijn van der Zee werkte mee aan een gigantisch internationaal project om het erfelijk materiaal van de erwtenbladluis Acyrthosiphon pisum te beschrijven. De meer dan honderd auteurs publiceren hun bevindingen in het online tijdschrift PLoS Biology. Lees verder…
Bacteriën evolueren gokgedrag
Bacteriën evolueren in een onvoorspelbare omgeving eenzelfde strategie als die aandelenhandelaren toepassen om zich in te dekken tegen onvoorspelbare schommelingen van de beurskoersen. Over deze ontdekking publiceert experimenteel evolutiebioloog dr. Bertus Beaumont op 5 november een coverartikel in het gerenommeerde tijdschrift Nature. Lees verder…
Hoe genen hergebruikt worden
Geringe wijzigingen in genen kunnen voor grote diversiteit zorgen. Met een Vidi-beurs onderzoekt Patrícia Beldade hoe bestaande genetische ‘schakelingen’ voor de ontwikkeling van organismen evolueren en bijdragen aan het ontstaan van nieuwe eigenschappen zoals kleurpatronen op vlindervleugels. Lees verder…
Leidse vinding haalt CO2 uit de lucht
CO2-reductie door de CO2 eenvoudig met een soort oplaadbare batterij uit de lucht te halen, lijkt pure science fiction. Toch hebben Leidse scheikundigen zo’n ‘batterij’ – een gele koperoplossing die in contact met lucht groenblauw wordt – ontdekt. Hierover publiceren ze in Science van vrijdag 15 januari. Lees verder…
Hulp gevraagd bij identificatie
Straks staan de weg- en spoorbermen weer vol met zeeën uitbundig helgeel bloeiende planten: koolzaad, of nee, misschien toch raapzaad? En binnenkort wellicht verwilderd genetisch gemodificeerd koolzaad? Met een beurs van de Commissie Genetische Modificatie gaat dr. Sheila Luijten het uitzoeken. Lees verder…
Giftige hagedissen
Dit artikel vormde de media-entree van Freek Vonk.
Vier families van hagedissen en de suborde van de slangen hebben een gezamenlijke voorouder die ongeveer 200 miljoen jaar geleden geleefd moet hebben. Van drie van de hagedisfamilies werd tot nu toe aangenomen dat ze geen gif bezitten, maar onderzoekers hebben aangetoond dat onder de vijf groepen negen typen gif voorkomen. In totaal 14 onderzoekers uit zes landen berichten daarover in een artikel in Nature van 17 november 2005. Ook de Leidse biologiestudent Freek Vonk heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het Nature-artikel. Lees verder…
Oerslang had giftand achterin de bek
Sommige soorten slangen hebben giftanden voorin de bek, andere achterin. De oorsprong en evolutie van giftanden op die verschillende plaatsen vormt een oud dispuut onder evolutiebiologen. Een team onder leiding van Leidse onderzoekers schept helderheid in een coverstory in Nature van 31 juli. Lees verder…
Waarom zijn planten niet zwart?
Er zijn allerlei redenen bedacht waarom planten het beschikbare zonlicht niet maximaal lijken te benutten. Geen daarvan verklaart waarom ze na twee miljard jaar evolutie nog steeds niet zwart zijn, zoals de industriële fotovoltaïsche zonnecellen. Zien we iets over het hoofd? Lees verder…
Het nut van mannen
De meeste insectensoorten planten zich seksueel voort: een mannetje bevrucht een vrouwtje en het vrouwtje legt eitjes waaruit vruchtbare nakomelingen komen, zowel mannetjes als vrouwtjes. Sommige soorten raken echter besmet met een bacterie die ervoor zorgt dat het vrouwtje enkel vrouwelijke nakomelingen voortbrengt. Lees verder…
Zoals de ouden zongen…
…zingen de jongen, is een stelling die voor koolmezen uit de stad niet meer opgaat. Verkeerslawaai en andere stadsgeluiden maken dat de mezen hun repertoire veranderen. Dr. Hans Slabbekoorn onderzocht de verschillen tussen tien populaties in steden als Londen, Amsterdam, Brussel en Praag en tien populaties in bossen in de buurt van die steden. In het onlinetijdschrift Current Biology van 4 december publiceert hij over dit onderzoek. Lees verder…
Van bloemetjes en bijtjes
Een miljoenen jaren oud stukje barnsteen met daarin een met stuifmeel overdekte bij geeft zijn geheimen prijs. Dr. Barbara Gravendeel ontdekte het eerste fossiel van een orchidee en bericht daarover in Nature van donderdag 30 augustus. Lees verder…