Wat er gebeurt als twee sterrenstelsels botsen
Als sterrenstelsels botsen, botsen de zwarte gaten in hun centrum dan ook om samen een supergroot zwart gat te vormen? Dat veronderstelt men wel, maar zo eenvoudig is dat niet, stelt Simon Portegies Zwart. De informaticus en sterrenkundige gaat het onderzoeken met een Vici-beurs. Lees verder…
Miljoenen mensen te helpen met nieuwe synthetische huidcrème
Een team onderzoekers is erin geslaagd de meest natuurlijk huidcrème die er bestaat, na te maken. Met behulp van de DUBBLE bundellijnen (Dutch Belgian Beamline) bij de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) in Grenoble waren de onderzoekers in staat de samenstelling en de structuur van vernix caseosa – de huidcrème die pasgeborenen bedekt – te analyseren. Lees verder…
‘De overheid moet niet proberen onderzoek te sturen’
‘Het onderzoek in Nederland is kwalitatief goed, maar de baten blijven achter bij de verwachting. De overheid gaat dan harder duwen om het onderzoek meer te richten op praktisch nut. Maar ook dat werkt niet als verwacht’, stelt prof.dr. Frans van Lunteren. Vrijdag houdt hij zijn oratie. Lees verder…
Honger naar antibiotica
Veel antibiotica worden geproduceerd door het bacteriegeslacht Streptomyces. Een team van biochemici heeft ontdekt dat streptomyceten kunnen worden gestimuleerd tot het maken van meer soorten antibiotica. Belangrijk, want steeds meer gevaarlijke ziekteverwekkers ontwikkelen resistentie tegen de bekende antibiotica. Lees verder…
Grote subsidies voor Sterrewachtarchief
Met subsidies van 165.000 euro van de Stichting Teylersmuseum, 125.000 euro van het Nationaal Conserveringsprogramma Metamorfoze en 100.000 euro van het Gratamafonds kan het archief van de Leidse Sterrewacht worden geconserveerd en gedigitaliseerd. Dr. David Baneke gaat het archief eerst inventariseren: ‘Zolang je geen goede inventaris hebt, is zo’n archief alleen maar een berg papier.’ Lees verder…
Honderd jaar Leiden koudste plaats op aarde
Honderd jaar geleden slaagde Heike Kamerlingh Onnes er als eerste in heliumgas vloeibaar te maken. Leiden werd daarmee de koudste plaats op aarde. Donderdag 10 juli wordt met de onthulling van een borstbeeld en de opening van verschillende tentoonstellingen hierbij uitgebreid stil gestaan. Lees verder…