Proefschriftservice

Met HaEs producties bied ik een proefschriftservice aan voor promovendi van alle Nederlandse universiteiten. Deze service houdt in dat ik de promovendus alle zorg rondom vormgeving, opmaak en reproductie van het proefschrift uit handen neem. Of het nu gaat om het minimale aantal exemplaren benodigd volgens de richtlijnen van de pedel, of om een handelseditie, ik regel het allemaal. Hieronder geef ik een paar voorbeelden om de verschillende mogelijkheden te illustreren. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend advies of een offerte.

In mijn functie van wetenschapsvoorlichter van de Universiteit Leiden heb ik honderden, zo niet duizenden, proefschriften in handen gehad. Bovendien ben ik buitenpromovendus bij dezelfde universiteit. Ik kan dus wel stellen dat ik een ervaringsdeskundige ben.
Wat ik in mijn jaren als wetenschapsvoorlichter voorbij heb zien komen, verschilde steeds enorm van kwaliteit. Vaak dacht ik: ‘Wat jammer, met een beetje meer aandacht had het proefschrift er een stuk aantrekkelijker uitgezien.’ Dat de gemiddelde promovendus die aandacht niet heeft, is niet zo verwonderlijk; de aandacht is natuurlijk geheel geconcentreerd op de inhoud en de promotie zelf. Daar komt bij dat voor vormgeving ook kennis van en gevoel voor typografie vereist is. Ook die heeft de gemiddelde promovendus vanzelfsprekend meestal niet in huis. Dat hoeft ook niet, want daarvoor kan je iemand inhuren die dat wel heeft.

De grootste kostenpost bij de productie van het proefschrift vormen de drukkosten. Op internet vind je veel kant-en-klaaroplossingen die heel voordelig lijken; je kunt eenvoudig de verschillende variabelen ingeven en de pdf en omslag uploaden, waarna je proefschrift gedrukt wordt. Maar helaas, schijn bedriegt; vaak draait het op een teleurstelling uit. De pagina’s zijn verschoven of het omslag past niet. De hele oplage moet dan opnieuw en het is nooit de schuld van de drukker, je draait dus zelf voor de extra kosten op. En ook al lijken de drukkosten niet zo hoog, het kan echt veel voordeliger. Ik heb als uitgever goede relaties met drukkers die kwaliteit leveren en bij wie je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bovendien is bij het hierboven geschetste scenario nog niet eens de kwestie van de opmaak en vormgeving aan de orde geweest.

Ik durf te stellen dat je voor de prijs van de kant-en-klaaroplossing een professioneel vormgegeven en gedrukt proefschrift kan krijgen, als je het uitbesteedt aan iemand met verstand van uitgeven.

Hier is een voorbeeld van een proefschrift dat 25 november 2016 bij de Universiteit Utrecht werd verdedigd.

Commentaar van enkele leden van de promotiecommissie:
“Uw boek is niet alleen heel leesbaar, maar het is ook prachtig vormgegeven.”
“Zelden heb ik zo’n mooi uitgegeven proefschrift gezien.”

Lees meer over dit boek.

En dit is een ander voorbeeld: het proefschrift Veranderend kunstenaarschap van Rina Visser-Rotgans dat ze op 1 november 2018 aan de Universiteit Leiden verdedigde. Zie voor wat voorbeelden van de vormgeving deze link.

“Ik kijk terug op een plezierige, effectieve en efficiënte samenwerking met HaEs producties. Op mijn vragen en suggesties werd snel en adequaat gereageerd en alles draait om de tevredenheid van de klant: een mooi boek!” Rina Visser.

Bob Zadok Blok jr. over zijn proefschrift (promotie 1 december 2020):
Creativiteit staat centraal in mijn proefschrift. Daar hoort een origineel, creatief vormgegeven boek uiting aan te geven, vond ik. Mijn keuze van een vierkant formaat (29 x 29 cm) is bijvoorbeeld al niet standaard voor een proefschrift, zeker niet bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen (The Faculty of Science) Leiden.
Op zoek naar een vormgever die paste bij mijn wensen, kwam ik uit bij Steven Hagers van
HaEs producties.

Stevens suggesties en mijn wensen pasten naadloos. En ondanks dat het kort dag was, bleek het een zeer vruchtbare samenwerking – Steven is een vakman, die bovendien beseft wat maatwerk inhoudt. Al met al kan ik iedereen HaEs producties aanbevelen voor een adequate opmaak van een proefschrift èn de verzorging van het drukwerk.”

Hierbij wat links naar het proefschrift voor een indruk van de opmaak, omslag, voorwerk, hoofdstuk 1.

Wat kan ik voor je doen in het proces van manuscript naar gedrukt proefschrift?

Het mooist is het natuurlijk om een handelseditie van je proefschrift uit te brengen. Dat kun je in eigen beheer doen, maar beter is het om een uitgever daarvoor te vinden. Want een groot probleem met zelf uitgeven is de distributie. Als het onderwerp van je proefschrift past in mijn fonds, kan ik de uitgever zijn. In alle andere gevallen kan ik helpen met het zoeken naar een andere, geschikte uitgever. Ook als je besluit het in eigen beheer te doen, kan ik je helpen met de distributie. Ik beschik namelijk over een aansluiting bij het Centraal Boekhuis, een must bij de distributie.
Een handelseditie vergt het meest op het vlak van vormgeving en druk. Beide kan ik voor je verzorgen. Omdat het maatwerk is, kan ik geen richtprijs noemen, maar neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies.

Lang niet van ieder proefschrift verschijnt een handelseditie. Niettemin kan het nodig zijn om toch een aantal exemplaren voor de “handel” te hebben, al was het maar voor het handjevol geïnteresseerde vakgenoten. Het is dan wel prettig als je die geïnteresseerden een ‘echt boek’ kan geven (of verkopen) in plaats van een printeruitdraai met een papieren kaft op A4.
Tegenwoordig is het mogelijk om ook kleine oplagen relatief goedkoop te laten drukken, met een passende omslag ziet het er dan toch als een echt boek uit.

Ook voor dit soort maatwerk kan ik je adviseren. Wel of geen harde kaft, wel of geen ISBN aanvragen, wel of geen grote oplage, enzovoort.

Ten slotte ben ik bekend met de strenge richtlijnen die de verschillende universiteiten stellen voor de presentatie van proefschriften. Als je de opmaak en productie aan mij uitbesteedt, weet je dat al die zaken gegarandeerd kloppen. En de meeste universiteiten willen ook de bestanden hebben voor hun ‘open access’. Ook dat vraagt om speciale aandacht, zoals wel of geen embargo op (delen van) het proefschrift als voor de beste manier van presenteren op het computerscherm.

Als wetenschapsvoorlichter heb ik talloze proefschriften onder de aandacht van een breder publiek weten te brengen.
Laten we eerlijk zijn: niet ieder proefschrift zal kunnen rekenen op interesse vanuit de samenleving of de media. Maar de onderzoeken die die interesse potentieel wel kunnen genereren, kan ik helpen de exposure te geven die ze verdienen. Dat kan door middel van een persbericht of zelfs een meer gerichte campagne.

Ook hierin kan ik je adviseren. Neem gerust voor vrijblijvend advies contact met me op.