In NRC Handelsblad van vrijdag 29 mei stond een interessant verhaal over de herkomst van het meisje van het Deense Egtved. Dit meisje van 16 of 17 jaar dat in 1370 v. Chr. gestorven is, is al nadat ze in 1921 opgegraven was, voor van alles aangezien. Vanwege haar minirok zelfs voor een hippie avant la lettre. Afijn, u kunt het hier allemaal nalezen.
Wat mij in het bijzonder interesseert, is wat haar rol geweest is. Ze is in goede welstand begraven en ze heeft tijdens haar leven meerdere keren tussen Zuid-Duitsland en Denemarken heen en weer gereisd. De onderzoekers veronderstellen dat ze uitgehuwelijkt is aan een handelspartner. Wat is nu de reden waarom ze in twee jaar tijd een paar maal de lange reis gemaakt heeft? Het kan natuurlijk dat ze met haar man meegereisd is. Zou het ook kunnen – en daar komt mijn taalkundige interesse weer om de hoek kijken – dat ze tolk was voor de handelaars uit de bronstijd? Maar daarvoor hoeft ze niet gehuwd te zijn geweest; ze kan tolk voor haar echtgenoot zijn geweest, maar waarom niet voor haar eigen vader?
En als we dan toch aan het speculeren zijn: waarom kan ze niet op eigen initiatief hebben gehandeld (letterlijk en figuurlijk)? Dan was ze gewoon handelaar en tolk in een. Dat zou ook dat “eigenzinnige” korte rokje kunnen verklaren.